Fritidsskepparen – VHF/SRC-bok

295,00 kr / st

Fritidsskepparens VHF/SRC-bok är en kursbok för den som vill lära sig hur en modern marin VHF-radio med DSC fungerar. Boken beskriver pedagogiskt och enkelt nyttan med VHF och hur den används i båten, såväl i Sverige som utomlands.

Fritidsskepparens VHF/SRC-bok är kursbok för ett SRC, Short Range Certificate, och uppfyller kunskapskraven som Nämnden för båtlivsutbildning, NFB, utfärdat.

”Boken är nog en av de utförligaste som behandlar det här ämnet. Avsnitten om radio- och nödtrafik är mycket ingående. Boken kan med fördel läsas av de som tog sitt cert för några år sedan.”
Saxat ur tidningen Båtliv nr 1-2021.

1 i lager

Lagersaldo uppdateras en gång per dygn och är endast en uppskattning.

Artikelnr: 8718531362626 Kategorier: ,

Beskrivning

Vad är VHF och om SRC-provet

Marin VHF-radio är en kommunikationsutrustning avsedd för alla fartyg, även fritidsbåtar. Med en VHF-radio, eller station som det egentligen heter, kan du kommunicera med andra fartyg och med land. För att få använda en VHF-radio krävs ett SRC och att radion har tillstånd från Post & telestyrelsen. Har du ett äldre VHF D-certifikat måste du uppdatera till ett SRC.

VHF-radion anses vara ett säkrare kommunikationshjälpmedel än en mobiltelefon. Räckvidden är oftast betydligt längre, men framförallt, ett nödanrop från dig når till alla andra VHF-stationer som är påslagna inom din räckvidd. Ett nödanrop, som sker på kanal 16, uppfattas även av Sjöräddningscentralen JRCC (Sweden Rescue) om du befinner dig inom radions räckvidd.

En annan finess är en DSC-funktion, som bland annat innebär att om man trycker på en röd knapp, distress, sänds ett automatiskt nödanrop.

Boken tar upp sändande nödutrustning och många av de praktiska funktioner som finns i en VHF. Boken beskriver också AIS, satellitbaserade nödsystem, nödanrop, nödsignalen distress alert, Mayday med flera nödsignaler, Sweden Rescue, sjöräddning, Kustradiostationer, vanliga anrop och kanalfart med ATIS-funktion.

Till varje kapitel finns övningsfrågor med facit. I sista kapitlet finns allt om examination för ett SRC (praktiskt prov i simulator som du gör från din dator och om det skriftliga provet), exempel på provskrivning och var man hittar förhörsförrättare om man väljer självstudier.

Provkostnaden betalas direkt till Förhörsförrättaren som är utsedd av Nämnden för båtlivsutbildning. När du skrivit skriftliga provet får du av Förhörsförrättaren ett SRC-sigill i din blå intygsbok.

Tillstånd för VHF från Post- och telestyrelsen

För att få använda en VHF-station krävs ett tillstånd för stationen och det utfärdas av Post- och telestyrelsen, PTS. Ett sådant tillstånd får man när man ansöker om det. Information och blankett kan du hämta på PTS.