Strömbildare VAKE De-Icer

7.490,00 kr / st

VAKE består av två luftpumpar som genom slangar med hål, håller isfritt runt båt eller brygga. VAKE är mycket energisnål, drar endast 160 W. Håller isfritt runt 12 meter båt (LVL) eller 10 meter brygga.

Beställningsvara, normal leveranstid ca 5 dagar.

Artikelnr: 1-360 Kategori:

Beskrivning

VAKE bygger på en beprövad teknik. Två oberoende luftpumpar på 80 W byggda för drift dygnet runt år ut och år in. Medföljande luftslangar hängs under båten och bildar en ström uppåt med varmare vatten tack vare luftbubblor som stiger med hög fart. Att hålla isfritt med hjälp av luftkompressor är en gammal beprövad teknik som används varje vinter av t.ex. Svenska försvarsmakten.

Driftsäkert

• Ingen el eller rörliga delar under vatten.
• Två oberoende kompressorer som kan kopplas på oberoende el-uttag.
• Enkelt att byta kompressor vid eventuellt haveri.

Energisnål

• 160 W
• Möjliggör fler båtar på samma brygga
• Minskar risken att säkringen går.

Detta paket är avsett för endast en båt. Slangarna hängs ner på var sida av båten, för att på så sätt skapa en vattenström uppåt som sedan vinklas ut åt sidan med hjälp av båtens form. En redan öppen vak kan VAKE upprätthålla temporärt med en pump vid nödfall. Livslängden på ett membran vid dygnet-runt drift är MINST 18 månader. Det betyder att membranet bör bytas efter 5-6 säsonger för att vara på den säkra sidan. Jämförbart med bälgen till ett drev. Om en pump trots den höga driftsäkerheten skulle sluta fungera kommer den kvarvarande att upprätthålla en rimlig vak i väntan på åtgärdande av den trasiga pumpen. Tänk på att placera ut VAKE innan isen lägger sig!

Hitta en plats dit du kan leda luftslangarna och där kompressorerna kan stå hela vintern. Du kan med fördel placera kompressorerna inne i båten och då dra fördel av att överskottsenergin ger en gnutta värme i båten. Kompressorerna är IPX4 klassade och kan därför också placeras utomhus under tak/presenning. Vid placering under presenning skall man sörja för att lufttillförsel inte stryps vid stora mängder snö. Vid placering inne i en båt kan man leda in luftslangar genom en ventilationsventil.

Undvik böjar och kläm på slangen som hindrar luften. Kompressorerna får aldrig placeras under vattenlinjen! Slangar ovanför vattenytan skall ledas, så att kondensvatten antingen rinner mot pumpen, eller ner mot havet. Det betyder att slangen skall ledas i uppförsbacke från pumpen, för att sedan nå en topp och därefter gå utför, ner i vattnet. Undvik brytningar eller kläm på slangen. På detta sätt kan inte kondensvatten bilda ispropp. Kapa slangar till rätt längd om de är för långa.

Vid installation på båt rullar du ut slangarna längs båtens sidor. Vardera slang har fyra upphängningslinor. Slangen skall hängas ca 2 meter under vattenytan, gärna in mot båtens centrum innanför vattenlinjen. Häng därför aktertamparna nära centrum på båten. I fören kan man ofta med fördel korsa tamparna och placera lyftpunkten på andra sidan av båten. På detta sätt hamnar slangen närmre båtens centrumlinje.På detta sätt når du bästa resultat, i form av en stor vak, då bubblorna träffar skrovet innan de når ytan. Skrovet vinklar då ut strömmen med varmt vatten ut från båten och vaken blir större. Vidare bör ändtamparna dra en aning i båtens längdled för att sträcka ut slangen. Fäst därför dessa så långt akteröver och föröver som det är möjligt.

Tänk på att det varmare bottenvattnet är tyngre än ytvattnet vilket gör att om man stoppar rörelsemomentet i strömmen som går från båten, kommer varmvattnet omedelbart att vända neråt igen. Detta kan t.ex. hända om du har en båtgranne nära. Det är helt ofarligt men det förklarar varför din vak aldrig kan sträcka sig längre än till närmsta båtgranne eller brygga.

Vid provkörning i stilla väder skall du kunna se hur bubblorna får vatten att strömma upp och reflekteras utåt av båtskrovet vilket gör att vatten strömmar ut från båtskrovet (syns tydligt då luftbubblorna lägger sig på ytan och åker med strömmen). Det är denna vattenström av varmare bottenvatten som håller isen borta när det blir kallt.

Vid installation på brygga placeras slangarna ca 2-2.5 meter under vattenytan längs med bryggans ytterkant. Om möjligt dra slangen runt pålar eller andra känsliga delar. Provkör och trimma. Slangen skall hänga så horisontellt och rakt som möjligt för en jämn fördelning av luftbubblorna. Om VAKE används till en brygga har man oftast inte möjlighet att åstadkomma ovan nämnda vinkling av strömmen. Fokusera på att verifiera att det är en jämn ström med bubblor. Är det olika bubbelmängd längs en slang har den kanske skruvat sig eller hänger inte horisontellt. Lyft i tamparna och försök få ordning på detta. En viss ojämnhet i bubbelmängd är ofarligt.

Luftkompressorerna är byggda med högsta kvalitet och är framtagna för kontinuerlig drift år ut och år in. Hölje och stomme är tillverkat i aluminium för längsta livslängd. Pumparna är IPX4 klassade vilket betyder att de kan användas utomhus under ett tak. Flerstegsljuddämpare och interna gummiupphängningar samt externa gummitassar borgar för en mycket tyst drift på mindre än 40 dB. Om vi ska försöka beskriva ljudet i ord kan VAKE närmast liknas vid ett gammaldags kylskåp.

Efter varje säsong skall luftfiltret rengöras. Hitta den lilla läppen och använd en platt skruvmejsel och bänd loss plastlocket på pumpens “tak”. Dammsug filtret och återmontera. Var 5-6 säsong skall membranet bytas.

Mer information

Vikt25 kg
Enhet

Styck

Spänning

Frekvens

50 – 60 Hz

Förbrukning

80 W

Ljudnivå

< 40 dB

Notering

Två uftkompressorer Modell V-12 samt 2 x 20m Luftslang med upphängningsanordning och anslutning (för max 12 meter vattenlinje) ingår.

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Strömbildare VAKE De-Icer”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *