Publicerad den Lämna en kommentar

Skapa en värmande stämning ombord

Du har väl inte missat att vi just nu har värmarkampanj?

vikingyachting.se/produkt-kategori/varmare-kaminer/

En värmare i båten kan göra stor skillnad för komforten ombord. Inte bara det att du förlänger säsongen, utan du får ett trevligare klimat ombord.

Det första du skall bestämma dig för är om du vill ha luftburen värme eller vattenburen värme, eller en kombination av dessa två. Förmodligen är det så att din båt redan har en värmare och det är dags att uppdatera den till en modern och effektiv värmare.

Vad du än vill uppgradera till, så har vi förutsättningar för att leverera värmare från bl.a. Refleks, Webasto och Wallas.

Refleks

En robust kamin som klarar hårda krav, är driftsäker och kräver minimalt underhåll. Kaminerna är helt mekaniska och kräver ingen strömtillförsel, för att fungera. Refleks

finns i flera olika modeller och utförande. Kaminen levereras som standard i rostfritt, men tillverkas även i koppar eller mässing.

Bränslet till en Reflekskamin är vanligtvis diesel, men kan byggas om för fotogendrift, om kaminen skall stå i kallare klimat. Kaminen är inte känslig för antalet driftstimmar utan tuffare och går i oändlighet. Det man kan komma att behöva byta är brännarskålen och brännarnätet.

Kaminen tänds enkelt med rödsprit och en tändsticka, innan själva dieseln kopplas på. Det viktigaste att tänka på vid installationen är syretillförseln, för att kaminen skall brinna på ett bra sätt och inte sotas igen.

Webasto och Wallas

Den här typen av fläktdrivna värmare, brukar ha en livslängd på ca 10.000 h. Passar bra när värmaren inte används kontinuerligt.

Webasto tillhandahåller värmare för att generera luftburen värme, men finns även i modeller med vattenburen värme. Modellerna varierar från 2 kW till 5 kW. Drivmedlet är diesel.

Wallas tillhandahåller flera olika modeller, där de flesta är värmare för luftburen värme. Dock finns en kombinationsvariant där man kan använda både luftvärme, men även koppla till varmvattenbredaren. Kombomodellen lämpar sig utmärkt till mindre motorbåtar.

Modellerna varierar mellan 1,2 kW till 4,5 kW. Drivmedlet är diesel eller fotogen.

Fördelen med modellerba drån Wrbadto o h Wallas, är att de är tysta, drivmedelssnåla och går att styra via en smartphone. Dessutom är modellerna från Wallas strömsnåla.

Att tänka på vid installation

Byter man till en nyare modell är det inte säkert att det är samma dimensioner på rör och genomföringar. Det går att fixa en snygg installation, men det kan krävas en viss flexibilitet för att få allt att fungera perfekt.

Att tänka på vid installation av en luftburen värmare, är attelindtallationen blir ordentligt gjort. Vid för stora spänningsfall, riskerar du nämligen att inte värmaren startar.

När det gäller att installera vattenburen värme är det viktigt att räkna ut, så att all värme fördelas ut på de element man skall ha i båten.

När det gäller vattenburen värme är det också viktigt att få cirkulationssystemet helt luftfritt, vilket kan vara lättare sagt än gjort. Ett tips kan vara att använda en enkel borrmaskinspump, för att driva på vattnet, så luften pressas bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *